Tävlingsdans


Vi har i dag aktiva tävlande som tävlar i Bugg, Dubbelbugg, Boogie Woogie och Lindy Hop.

De tävlar i barn, ungdom, junior och vuxenklasser.

Vill du veta mer om tävlingsdans?

Kontakta oss...


Läs även mer på Danssportsförbundets sida Börja dansa eller Allt om tävling.Våra olika danser


Bugg nybörjare

För dig som aldrig dansat förut eller vill repetera grunderna.


Bugg fortsättning

Dansat minst ett grundkurs inom Danssportförbundet. Man bygger vidare på grundstegen och lär sig fler turer, jobbar Våra olika danser


Bugg
Bugg är i grunden en helsvensk företeelse, men börjar nu göra sitt antågande även i grannländerna samt på kontinenten och är också en variant av den Lindy Hop som kom till Sverige med musik och taktkänslan för att så småningom förbereda sig för eventuell tävlingsgrupp, bugg 4:a eller parträning.


Dubbelbugg
Dubbelbugg började som en dans i tävlingssammanhang 1982-1983. Syftet med denna dans var att fånga upp de flickor som inte hade en tävlingspartner. Man räknade i början inte med att detta skulle få någon större omfattning, utan vara en litet inslag i dansen. Med facit i handen, kan vi idag se hur denna dansgren har utvecklats och vuxit sig större än både Rock´n´Roll och Jitterbug (Lindy Hop) i tävlingssammanhang.


Boogie woogie nyb/forts
En dans som är uppbyggd efter swing musik, högt tempo, snabbt fotarbete och mycket show. För dig som vill utvecklas vidare och tycker om att röra sig till musik och bara ge sig hän på dansgolvet!

Boogie Woogie är den av danserna som tidsmässigt följer Lindy Hop. De första varianterna av denna dans är vad vi i vanliga fall benämner som 50-tals-rock. Vad man valt att göra med den moderna dansen Boogie Woogie är att man ej har med den akrobatik som var typisk på 50-talet, utan koncentrerar sig på dansen som förbar pardans.


Lindy Hop
Lindy Hop är den äldsta av BRR-danserna som Svenska Danssportförbundet administrerar. Lindy Hop kommer från USA där den utvecklades på 20-30 talet av i huvudsak färgade dansare. Dansen var från början en foxtrotliknande dans med influenser från en rad olika danser som var populära under 20-talet, exempelvis Charleston, Black Bottom, Boogie Back med flera. Lindy Hop, som tidigare också benämnts Jitterbug.


Rock´n´roll
Rock´n´Roll är en vidareutveckling av 50-tals Rocken med akrobatiken bibehållen. Här har man under en period från 60-talet och framåt utvecklat och höjt svårighetsgraden på akrobatiken, så att det bland dagens elitdansare krävs mycket övning och träning innan man når de högsta nivåerna.


Barnrytmik
Barnrytmik kommer innehålla både rent koreografiska moment (vi kommer att forma en dans att visa upp vid terminsslutet) i kombination med danslek, och dansglädje! Det handlar om att barnen ska ha en timme att se fram emot varje vecka, då de får dansa av sig, träna koordination och samarbete med andra.


Barnrytmik nybörjare Ej dansat förut
Barnrytmik fortsättningHa gått på någon form för dans/rytmik tidigare


Showdans
Showdans som har sitt ursprung i balett och jazz är en Hollywoodinspirerad stil som framförallt inriktar sig på scenframträdandet. Under denna klass kommer utbudet utav roliga kombinationer och att showa loss rejält vara stort, här förekommer också teknik och rytmikövningar. Showdans ligger till grund för de flesta koreografier i musikaler, filmer och musikvideos. Under denna klass kommer det spelas mycket varierande musik, tex funk, rock, jazz och hip-hop.


Showdans nybörjare - Ingen förkunskaper krävs

Showdans forts - Dansat minst 1-2 terminer

Showdans påbyggnad - Dansat minst 3 terminer


Streetdance
Begreppet Streetdance är ett samlingsnamn för ett flertal danser som uppkommit på gatan. Streetdance involverar många olika stilar, och några utav dem är locking, breakdance, popping och new style. Streetdance är en del av ungdomskulturen Hip Hop som uppkom i slutet på 70-talet. Under denna klass kommer man få prova olika stegkombinationer/koreografier och hitta rätt gung med cool attityd. Streetdance dansas oftast till Hip-Hop och R & B och varje lärare har sin personliga version/stil.


Streetdance nyb - Ingen dansvana krävs
Streetdance forts - Dansat minst 1-2 terminer


Dancehall


Kallas även Ragga, kommer ursprungligen från Jamaica och sina rötter i afrikansk dans.En energirik och dynamisk dans.


Fox


Fox är en modern form av Foxtrot. Den karakteriseras av ett flyt över dansgolvet och med mer fria stegän den traditionella foxtrotten som har två långsamma följt av två snabba steg.


West Coast Swing


Har sina rötter i Lindy Hop och är en social pardans från USA:s västkust med rötter i Lindy Hop. Dansen bygger i grunden på ett antal basturer och är en så kallad "slotted dance" vilket innebär att varje par har en tilldelad area att dansa på till skillnad från andra sociala danser där man rör sig runt dansgolvet moturs.


Nutida dans


Nutida dans är en dansstil som betonar dansens inre upplevelse genom en fri ej regelstyrd rörelsvokabulär. Stilen grundar sig i bland annat: mycket golvkontakt, experimenterande av olika rörelsekvalitéer, till exempel tyngd, spänning / avslappning och flöde.


Inom alla danser bygger man upp båda kondition, styrka, smidighet, rytmik och känslan av att röra sig till musik antigen i par eller ensam